Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



Az Oktatási anyag 1. és 2. segítségével a következőket végeztük:

MEGNYITÁS ÚJ LAPON menüpont használata: az egyik lapon a faladatot olvashattuk (www.nagykar.hu honlapon), a másik lapon pedig a keresést hajtottuk végre (www.halisnagykanizsa.bibl.hu honlapon)

MÁSOLÁS és BEILLESZTÉS használatával honlap címének másolása és beillesztése, keresés a könyvtár online katalógusában egy mű címének másolásával és beillesztésével, végül üzenet szövegének létrehozása egy mű elektronikus változatából való másolással és beillesztéssel.

KERESÉS ÉS A TALÁLAT adatainak értelmezése a könyvtár online katalógusában.

A katalógus segítségével könyvet kerestünk a könyvtárban, majd egy másik könyvet a kezünkben tartva megnéztük, mit is tartalmaz a könyvről a katalógus.

Egy sétával megismertük a könyvek elhelyezésének a rendjét a könyvtárban.

Levelet küldtünk az internetről a www.nagykar.hu segítségével könyvtár dolgozójának.

1. Feladat:Az oktatási anyag 3. óráján nagykanizsai témájú könyveknek a www.nagykar.hu-ban található elektronikus változatát hasonlítjuk össze az eredeti könyvvel, mellette az online katalógusban található leírását is megtekintjük.
Az óra most is levél küldésével zárul. A levél tartalma lehet egy másolt szöveg is, de a három óráról való gondolataitoknak örülnék a legjobban.

Csak a www.nagykar.hu-ban való megtekintést fogjuk leírni részletesen:

A MEGNYITÁS ÚJ LAPON segítségével új lapot nyitunk:
1. lap: amit jelenleg is látsz, a feladat leírása, ide térünk mindig vissza a feladat megoldásakor

2. lap: www.halisnagykanizsa.bibl.hu online katalógus (textlib) itt megkeressük - címe alapján - a kezünkben levő kanizsai tartalmú könyvet. A mű internetes változatát a link fölé vitt kurzor és a jobb gomb, majd a MEGNYITÁS ÚJ LAPON menüpont segítségével nyitjuk meg.

Ez már a
3. lapunk lesz.

4. lap: az 1. lapra visszalépve a MEGNYITÁS ÚJ LAPON menüpont segítségével nyitjuk meg ezt a lapot. Átlépve a 4. abalakba a címsorban található szöveget (http://internetoktatas.nagykar.hu/kezdolap.html) írjuk át másolás-beillesztés segítségével www.nagykar.hu -ra. Itt a Főlap menüi 1. Digitális gyűjtemény / Olvasnivalók menüpont mögött, az oldal alsó részében található ábécé betűi segítségével kiválasztjuk - címe alapján - a kezünkben levő kanizsai tartalmú könyvet (vagy a K vagy az N betű mögött találod). Addig klikkelünk a címre, amíg ugyanazt nem látjuk, amit a 3. lapon.

A 3. lapon a Teljes leírásra klikkelünk. Ekkor megjelenik előttünk a könyv teljes szövege (ezt automata szövegfelismerővel készítettük általában, de vannak teljesen kijavított szövegeink is). A Firefox egyik szolgáltatása a Szerkesztés menü legördítésével lesz látható: "Keresés ezen az oldalon" (CTRL + F billentyűkombináció). Ha erre a menüre lépünk, akkor a lap bal alsó részében megjelenik egy szövegdoboz, ahova a keresett szót írhatom. Ennek segítségével ennek a könyvnek minden szavára keresni tudunk.

A 4. lapon az Előnézet-re klikkeljünk. Most a könyv oldalainak fényképét látjuk.

A www.nagykar.hu nagyszerű szolgáltatása az, hogy a 3. lapon a felismertetett szövegében szabadon kereshetünk, a 4. lapon pedig megkereshetjük a szó, a szöveg eredeti helyét a könyvről készült képen.

Könyvtárunk dolgozóinak sok-sok munkája által a Nagykanizsával foglalkozó könyvek szinte mindegyike megtalálható ezen a módon az interneten.
<< Előző (2. oldal)
/4
Következő >> (4. oldal)

Insert failed. Could not insert session data.