Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.





A feladatokról:


A leírásban kék betűvel jelöljük a feladat rövid leírását, szürkével pedig a részletes bemutatását. Ha a kék betűs részből számodra nem derül ki egyértelműen a feladat, kérlek olvasd el a szürke betűs részt is.
A fekete keretes képek az oktatási anyag részei, azt mutatják be, hogy mit kellene csinálnod és látnod a másik lapon a feladat elvégzése közben.
6 darab feladatot találsz itt, kérünk, az összeset csináld végig!


Másolás - beillesztés


A szavak sorrendje, pontos írása (különösen a nevek és a címek esetén) meghatározza a keresés sikerét. Mindig másolj, ha teheted!!!
Előtte azonban kettőzzük meg a képességeinket:

1. feladat: Másoljuk ki a következő linket: http://www.halisnagykanizsa.bibl.hu, nyissunk egy új lapot (ahogy az alábbi képen látható), illesszük be a címsorba, és nyomjunk ENTERT!
A honlap bal oldalán a "Kezdőlap" fölé igazítva a kurzort (cursor, kurzor: az egér mutatója; ) nyomjunk jobb gombot az egérrel és a "Megnyitás új lapon" menüpontot válasszuk ki. A képernyőnkön már két nagykar honlap is rendelkezésünkre áll. Mindkettőnek a felirata: "nagyKAR/ A legtöbb, ami …"
A bal oldalon levő ablakot ezek után csak a feladat további olvasására fogjuk használni. Most is ebben az ablakban vagyunk. Az ablakot egy fül jelöli, melynek jobb oldalán található egy élénk piros jel. Ezzel tudnánk az oldalunkat bezárni, de ezt most a világért se tedd, majd csak az óra végén.


Az új ablakba való átlépés előtt másoljuk ki ebből a szövegből a pirossal jelölt részt úgy, hogy a http "h" betűje elé ütünk az egérrel és lenyomjuk a Shift-et (a nagybetű íráshoz használt felfelé nyilat mutató billentyűt), a Shift-et lenyomva tartjuk és az egérrel a hu után ütünk, ezzel kijelöljük a szöveget (ha sikerült akkor ez a kötőjelek közötti szöveg más színű lesz), utána pedig Ctrl+C billentyűket egymás után lenyomjuk, úgy, hogy először a Ctrl-t nyomjuk (ez a felfelé nyilas billentyű alatt található), ezt lenyomva tartjuk és a C-t is lenyomjuk. Ez már a másolás művelete. (Másik másolási forma: jobb gombot nyomunk a kijelölt szöveg fölött és a legördülő menüből a "Másolás" menüpontot választjuk.)
Itt a kötőjelek között a másolandó szöveg, ez egyébként a könyvtárunk honlapjának a címe:

http://www.halisnagykanizsa.bibl.hu

A másolás sikeréről úgy bizonyosodunk meg, hogy átlépünk a megkettőződéskor létrejött másik ablakba, és ott a honlapcímet erre a címre cseréljük. A következő megoldást javasoljuk (több lehetőség is lenne): fent a http–vel kezdődő szövegdobozban a szövegre kattintsunk rá (továbbiakban: címmező), a szöveg elszíneződik (ha nem szineződne el, akkor a tanult módszerrel jelöljük ki), majd nyomva tartva a Ctrl billentyűt nyomjuk meg a V betű billentyűt is (ez a beillesztés művelete).


Ekkor a honlapcímünket belemásoltuk a címmezőbe és Entert nyomva megjelenik a könyvtár honlapja. Amint ez kész, lépjünk vissza a „nagyKAR/ A legtöbb, ami …” feliratú lapra, hogy folytatni tudjuk a munkánkat.

Most arra kérünk, hogy csukj be minden ablakot és csináld meg újra az előzőeket, vagy tanítsd meg a társadnak. Ha újra elindítod a Mozilla Firefox-ot, akkor a segítségedre lesz az, hogy kimásolod a következő, pirossal jelölt címet, hiszen csak ezt kell belemásolnod a bejelentkező lap http-vel kezdődő szövegdobozába (a másolás után Entert nyomva újra ezen a honlapon találod magad):

www.nagykar.hu

Ha másodszor is végigcsináltad a feladatot, akkor ne zárd be a böngésző (kereső) ablakait.



Másolással-beillesztéssel keresés a könyvtárunk online katalógusban


2. feladat: Most 2 lap van nyitva. Az egyik ez, a másik pedig a "Halis István Városi Könyvtár" feliratú. Kattintsunk, a "Halis István Városi Könyvtár" feliratúra, ott pedig az online katalógusra.

Most, hogy már tudjuk használni a másolást, próbáljunk meg a segítségével keresni egy adatbázisban. A keresés végeredménye az lesz, hogy megtanulsz keresni a könyvtár katlógusában, sőt a könyvtárban meg is tudod találni a polcon a könyvet. Válts át a könyvtárunk honlapjára, a www.halisnagykanizsa.bibl.hu -ra.
A megjelenő honlapon válasszuk ki a bal oldalon található „online KATALÓGUS” menüpontot. Az így megjelenő honlapon tudunk keresni a könyvtárban található könyvek, vidókazetták, audio CD-k, CD-ROM-ok, DVD-k, hangoskönyvek, folyóiratok között szerző, cím, téma és más szempontok szerint. Sőt azt is meg tudjuk nézni, hogy valaki kikölcsönözte-e már a könyvet, vagy ott találjuk-e a polcon. Ha a könyv nincs kikölcsönözve, akkor megmutatjuk, hogy a könyvet hol, melyik polcon találjuk.

3. feladat: Az alábbi táblázat szerint az osztálynaplóban található sorszámod alapján keressük meg a könyvet az online katalógusban. A keresés találatai közül azt a példányt válasszunk ki, amelyik megtalálható az interneten, és könyvtárunkban is egyaránt. A feladat megoldásához a táblázat alatti rész lesz segítségedre.

Első lépésként az osztálynaplóban levő sorszámod alapján válaszd ki a megfelelő sorszámú könyvcímet és másold ki a már megismert módon. Úgy is kijelölhetjük a szöveget, hogy az egér mutatóját a másolandó szöveg elé igazítjuk, majd nyomva tartott bal gomb mellett húzzuk az egeret a másolandó szöveg végéig. A kijelölés során a másolandó szöveg szintén átszíneződik, ami a kijelölést jelzi.


Cím Szerző
1 Kanóc, az életművész Padisák Mihály
2 Három dráma Sütő András
3 Karbunkulus Halis István
4 Egri csillagok Gárdonyi Géza
5 A bor filozófiája Hamvas Béla
6 Neveléstörténet Pukánszky Béla
7 Büszkeség és balítélet Austen, Jane
8 Karbunkulus Halis István
9 Dzsátakák
10 Büszkeség és balítélet Austen, Jane
11 Befőtt szerelemből
12 Neveléstörténet Pukánszky Béla
13 A kígyó árnyéka Rakovszky Zsuzsa
14 Kis ember nagy bottal Halis István
15 Hajnal van! Halis István
16 Mi, szemüvegesek Fehér Klára
17 Csillagmajor Lázár Ervin
18 Büszkeség és balítélet Austen, Jane
19 Éljen a száműzetés! Padisák Mihály
20 Ellenség kezében Halis István
21 Kanóc, az életművész Padisák Mihály
22 Szines mozaik Nagy-Kanizsa történetéből Halis István
23 Az ajtó Szabó Magda
24 Egri csillagok Gárdonyi Géza

A feladat elvégzéséhez nézzük meg egy konkrét példát. A 4. sorszámú Egri csillagokat fogjuk megkeresni. A cím rovat mellett található szövegdobozba tehát belemásoljuk az Egri csillagok címet:



Majd a "Keresés" gombra kattintva a következő kép fogad bennünket:


Most egy olyan példányt keresünk, amelyenek van példánya a könyvtárban, illetve az interneten is megtalálható. A 76 találat ( lásd. a "Találatok" felirat alatt) között addig lépkedünk a "Következő" feliratú gombbal, míg az 56. számúnál a könyv címe előtt megpillantjuk az 1 interneten és a példány feliratot is. Először a példány linket nyomjuk meg.


Itt láthatjuk, hogy a könyvtárunkban ebből a kiadásból 7 példány található, illetve elektronikus változatban is elérhető. A 7 példány -ra kattintva a következő kép fogad minket:


Itt fontos információkat találunk ahhoz, hogy a könyvet könnyen megtaláljuk a könyvtárban. Először az tűnik föl, hogy a hét példányból kettő "Kikölcsönözve+dátum" feliratot kapott.

A további 5 példányról azonban megállapítható, hogy a könyvtárban van és "igen", "kölcsönözhető". Azt is láthatjuk, hogy ezek a könyvek a gyermekkönyvtárban találhatók (Gyermek).

A "/" jel után a könyvnek az ún. CUTTER(ejtsd: katter)-száma, a "G 25" olvasható, ez azt jelenti, hogy szépirodalomról (regényről) van szó. Ha ezt a "G 25"-öt egy három jegyű szám előzné meg, akkor szakirodalomról lenne szó, és a szakkönyvek között kellene keresni. Most azonban csak a gyermekkönyvtári részbe kell sétálnunk, a szépirodalmat tartalmazó polcokon pedig meg kell keresnünk a "G" betűt (azért "G", mert Gárdonyi a szerző neve).

A betűt követő szám növekvő sorrenben van elrendezve a polcon, így a 25-ös számhoz tartozó könyvek is gyorsan megtalálhatók.

Ezek után már csak a szerzőt, és a címet kell néznünk, és meg is találtuk a könyvet.

Ha megnyomtuk a másolás billentyűkombinációját (Ctrl + C), akkor váltsunk át az online katalógus honlapra, és illesszük be (másoljuk be Ctr + V-vel) a cím rovat mellett található szövegdobozba. Ezután kattintsunk a keresés gombra.

Keressük meg azt a találatot, ahol a könyv címe előtt megpillantjuk az 1 interneten és a példány feliratot is. Először a példány linket nyomjuk meg.


4. feladat: A könyv raktár(rakt.jelzet)/szakjelzet-ét írjuk fel egy lapra és segítségével keressük meg a könyvet a polcon. (Ha a könyv összes példánya kölcsönözve van, akkor nem érdemes elindulni a keresésére.)


A könyv elektronikus változatának megtekintése


5. feladat: Az online katalógus segítségével tekíntsük meg a mű elektronikus változatát.

Ha a böngészőnkön nyomunk egy vissza gombot (), akkor újra a keresett dokumentumok között találhatjuk magunkat. Kattintsunk most az ugyanebben a sorban található "1 interneten" feliratra (hivatkozásra). Ebben az esetben megjelenik előttünk a kötet részletes leírása. Ennek az utolsó sorában található Interneten: felirat melletti link közvetlenül, vagy néhány további lépés segítségével a könyv elektronikus változatához visz bennünket.


Másolással-beillsztéssel üzenet küldése a könyvtárnak


6. feladat: A nagykar segítségével küldjünk egy elektronikus levelet Czupi Gyula könyvtárigazgatónak az "5. Elérhetőségek" menüpont segítségével, melynek tartalma legyen az elektronikus könyvből egy részlet.

A könyv elektronikus változatából – a már ismert módon – másoljunk ki egy részletet és a nagykar segítségével küldjünk levelet a könyvtárnak.
Előtte azonban ismét kettőzzük meg a képességeinket:
A honlap bal oldalán a "Kezdőlap" fölé igazítva a kurzort nyomjunk jobb gombot az egérrel és a "Megnyitás új lapon" menüpontot válasszuk ki. A képernyőnkön egy újabb nagykar honlap is rendelkezésünkre áll. Ezen a lapon kattintsunk a bal oldalon található "5. Elérhetőségek" menüpontra. A "További címek" gombra ütve válasszuk "Czupi Gyula könyvtárigazgató, honlapfelügyelő" levelező partnert és a sor jobb oldalán található két ikon fölött mozgatva kurzorunkat a "Küldés Internetről" feliratút válasszuk ki. Ezzel a "További címek" mellett megjelenik Czupi Gyula neve.
A Feladó: felirat alá írd a neved, az Elektronikus levélcím: alá az e-mail-címedet írd, ha van címed, ha nem, akkor ide is írd a neved.
Az Üzenet: alatti dobozba másold a megtalált kötet elektronikus változatának egy részletét.
A levél alatti Elküld feliratra ütve megkapjuk a leveledet.

Köszönjük a munkádat. További jó tanulást kívánunk és az iskolai időn kívül is szeretettel várunk a könyvtárba.


 
/4
Következő >> (2. oldal)

Insert failed. Could not insert session data.